Børnehus - Vuggestuen

velkommenVuggestuen er normeret til 14 børn i alderen 1-3 år. Børn, der går i vuggestuen, er garanteret en plads i børnehaven og søskendebørn har fortrinsret.

Vi er 4 ansatte; 3 pædagoger og 1 medhjælper.

PÆDAGOGIK:
vi arbejder ud fra Rudolf Steiners pædagogiske principper. Det betyder at det pædagogiske arbejde i vuggestuen handler om at skabe en rytmisk dagligdag der giver forudsigelighed. Det gør barnet trygt.
Vi skaber en rolig, tryg og forudsiglig hverdag for Jeres barn.Det gør vi ved at have en fast dagsrytme og ved at VISE barnet hvordan vi er overfor hinanden, samt skaber en god stemning. Det vil barnet helt automatisk efterligne og være tryg i.
Barnet i alderen 1-3 år er drevet af sin vilje, til forskel fra os voksne, hvor det er stik modsat. Hvis man skulle stille det op,ville det se sådan ud for barnet: først kommer vilje,så kommer handling,og til sidst kommer tanken.
For den voksne ser det anderledes ud:
først kommer tanke, så kommer vilje og så kommer handling.

Det er to helt forskellige reaktionsmønstre og det fortæller os, at barnet handler FØR det tænker til forskel fra en voksen som først handler efter, det har tænkt. Det fortæller os også, at det derfor ikke giver mening at appelerer til barnets tanke,altså at barnet skal tænke sig om før det handler, det kan barnet ikke, for barnet er ikke udviklet endnu til det, i denne alder.
Som voksen er det det JEG GØR som barnet efterligner eller de stemninger jeg skaber, som barnet efterligner.Det betyder, at hvis der er noget jeg ikke vil have mit barn skal gøre, må jeg kigge på, hvad det er jeg selv gør eller hvilke stemninger jeg selv skaber, for at ændre barnet.
Vi voksne er forbilleder for børnene, det er vi bevidste om i vuggestuen, det smitter af på børnene, hvis de voksne i deres nærhed er hjælpsomme,rolige, omsorgsfulde. Så vil børnene efterligne dette.

Barnet lærer gennem sine sanser:
Det lille barn fra 1-3 år lærer livet at kende gennem dets sanser, derfor er det sanselige også en vigtig del af vuggestuens hverdag. Barnet er ude hver dag i alt slags vejr.Her kan barnet klatre,løbe,eller " bare" sidde og mærke vind og vejr. En gang imellem tænder vi bål, ellers leger børnene med sand, vand,jord og finder regnorme, snegle ect. indenfor leger vi med dej, maler, gynger og en masse andre ting.
Vi har også tænkt over det sansemæssige i det legetøj som vi har i vuggestuen. Dukkerne er bløde, istedet for hårde plastik dukker, klodserne er tunge træklodser, istedet lette plastik klodser, vi har silketørklæder og bløde tæpper.I haven har vi koste, og sandlegetøjet er f.eks kobberkander og skåle, skeer og gryder og potter og pander, i stedet for plastik spande og skovle.
Vi bestræber os på, kun at have legetøj i naturmatrialer. Det betyder at barnets eget legetøj skal blive hjemme og skal IKKE medbringes i vuggestuen.

VUGGESTUENS HVERDAG.
Vi mener det er vigtigt at vuggestuens hverdag ,er en dag, hvor barnet kan følge med, i et roligt tempo, i barnets tempo.
Vi bestræber os på, at hver dag, bliver en dag,i denne ånd. Den "røde tråd" igennem året, er årstiden.Man vil altid kunne opleve hvilken årstid vi er i, gennem både den mad vi spiser,de sange vi synger til morgensang , og op-pyntningen på stuen.Vi gør noget ud af det æstetiske miljø,da vi ved, at det påvirker os alle, ikke mindst børnene, på en positiv måde.I skal altid være velkommen til at medbringe blomster,frugt,bær, eller hvad I måtte have i haven eller finder i naturen som bidrag til vores årstidsborde.Det vil børnene også synes rigtig godt om. Vi holder masser af årstidsfester, hvor vi markere de forskellige højtider, på en måde der passer til børnenes alder. I vil også som forældre være inviteret til nogen af de "fester".

DAGSRYTMEN I VUGGESTUEN:
kl.7.00 åbner vuggestuen
kl. 9.00 holder vi morgensang, her synger vi sange, leger
fingerlege og sanglege der passer til børnenes alder
kl.9.30 spiser vi formiddagsmad (somregl brød og frugt)efterfølgende bliver børnene skiftet og vi går ud i haven
kl.11.00 spiser vi frokost
kl.11.30 børnene bliver skiftet og puttet til middagslur
kl.14.00-14.30når børnene vågner bliver de skiftet,vi spiser eftermiddagsmad og efterfølgende går vi ud i haven
kl. 17.00 lukker vuggestuen

STARTEN I VUGGESTUEN:
Når barnet starter i vuggestuen er der mange nye ting at forholde sig til.Derfor er det vigtigt at starten bliver så tryg som muligt. Både for barnet,men også for Jer som forældre.
Når barnet starter,har barnet en primær voksen som er omkring barnet.Det bliver den første nye voksen som barnet skal knytte sig til. Efterhånden som barnet bliver mere og mere tryg udvider barnet sin " radius" og efterhånden er barnet tryg ved både de andre børn og de andre voksne.

Indkøringen tager som regl en uge. Det er enten mor eller far der står for indkøringen.
1.dag er I på besøg et par timer
2.dag ligeså
3.dag kan barnet prøve at være i vuggestuen lidt alene
4.dag bliver barnet og spiser med til frokost
5.dag prøver barnet at sove til middag i vuggestuen.

Dette er en generel plan. Når I starter i vuggestuen, taler vi om hvordan det skal være for Jer.
Alt efter hvilken alder Jeres barn har og hvordan Jeres barn reagere Derudfra finder vi sammen ud af hvodan indkøringen skal forløbe,og hvad der passer bedst til Jer.
Når I har været i vuggestuen ca. 1 mdr. holder vi en forældresamtale, hvor vi snakker om hvordan det går. Ligeledes holder vi en afsluttende samtale inden barnet begynder i børnehave.
Derudover er man altid velkommen til at få en samtale hvis man føler der er behov for det.
Vi anbefaler at barnet holder en ugentlig fridag.
Ælle bælle mig fortælle skibet går til Åbenrå køber for en skilling skrå deler den i dele syv en, to, tre, fire, fem, seks, syv ræven er en hønsetyv fra hans næse til hans mund vejer firsindstyve pund Ole vip, Ole vap snustobak.
I de første syv år grundlægges børns forudsætninger for at kunne kommunikere ved hjælp af sprog. Vores opgave i børnehaven er at hjælpe børnene til at sætte ord på deres indre verden så rigt og nuanceret som muligt, så omverdenen kan forstå og tage imod de oplevelser børnene har.
Sprog er, foruden det talte sprog, også kropssprog, mimik, tegnsprog, musik og skriftsprog.